Kunst in de kerk

Mijn naam is Harry van de Riet en ik woon in Borne.
Ik heb veel hobby’s, waaronder kalligrafie. In ongeveer 1985 ben ik begonnen met kalligrafie.
De meeste dingen over kalligrafie heb ik uit boeken geleerd, na mijn eerste begincursus. Zo’n begincursus is erg handig om de eerste beginselen onder de knie te krijgen. Om de juiste penstand te bepalen en de juiste vorm van de letters te krijgen, is een begincursus eigenlijk onontbeerlijk. Je komt dan sneller tot een goed resultaat.

Toen ik de eerste stappen had gezet, ben ik via verdere specifieke cursussen me verder gaan verdiepen in de kalligrafie. Bijvoorbeeld een cursus over het opleggen van goud. Hoe deden de oude monniken dat en hoe krijg je het beste resultaat. Als je bijvoorbeeld oude getijdenboeken ziet, waar veel goud in is verwerkt, zie je dat het opgelegde goud er meestal nog prachtig blinkend uitziet. Hoe kregen de monniken het voor elkaar om het goud de eeuwen te laten overleven met hun veel beperktere middelen.

Kalligrafie vindt zijn oorsprong bij de monniken, die in opdracht boeken kopieerden, bijvoorbeeld de prachtige getijdenboeken voor de rijke vorsten en vorstinnen. Die prachtige werken zijn nog altijd te zien in onze musea, bijvoorbeeld het Catharijneconvent in Utrecht.

Een favoriete stijl voor mij is het Celtic. Ware kunstenaars moeten dat zijn geweest, om op een meestal redelijk klein oppervlak zulke ingewikkelde patronen te maken met ganzenveer en zelfgemaakte inkt in prachtig heldere kleuren. Dat blijft voor mij een lust om naar te kijken en met hun patronen een werkstuk te maken.

Naast de traditionele kalligrafie is er ook de moderne kalligrafie, waarbij niet de tekst, maar de vorm en de kleur het belangrijkst zijn. Vaak is niet te lezen wat de tekst is, of zijn er diverse teksten door en/of over elkaar heen geschreven. De vorm is belangrijker dan de tekst. Op deze manier kunnen prachtige kalligrafische schilderijen ontstaan.

Op de tentoonstelling in de Kristalkerk zijn diverse vormen van kalligrafie te zien. Van heel traditioneel, met vergulde randen, tot werk met veel modernere letters en kleur. Met christelijke teksten en andere teksten. Maar als de tekst leesbaar is, is de tekst altijd het uitgangspunt dat bepaalt hoe het werkstuk er uit gaat zien.

Boeken

Ik heb veel kalligrafieboeken waar ik inspiratie uit put. Ongeveer 1999 zette ik mijn werk op het internet. Het internet is een prachtig medium om over de hele wereld met elkaar te communiceren. Ik krijg veel reacties van over de hele wereld en dat leidt tot inspiratie van beide kanten. En daar gaat het om.
Ik hoop dat mijn werk veel anderen kan inspireren. Ik ben benieuwd wat iedereen van mijn werk vindt.
Mocht u meer willen weten over mijn werk of de kalligrafie in het algemeen of denkt u aan een cursus, kijk dan eens op mijn website: www.havaderi.nl of stuur een mailtje aan: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.